Tikslas: išsiaiškinti, ar įmanoma sustabdyti perpjauto obuolio rudavimą.
Ugdytiniai priešpiečių metu pastebėjo, kad atsikandus gabalėlį obuoliuko jis paruduoja. Vaikai panoro sužinoti kodėl taip nutinka ir ar įmanoma rudavimą sustabdyti.
Mokytoja Gintarė pasiūlė vaikams atlikti eksperimentą ir tokiu būdu nustatyti, kas gali apsaugoti obuolius nuo parudavimo (oksidacijos proceso).
Šiam eksperimentui reikėjo labai nedaug priemonių: obuolių, pieno, vandens, citrinos sulčių, druskos ir popierinių lėkštučių.
Pirmiausiai vaikai pasigamino tirpalus su vandeniu iš druskos, cukraus, citrinos sulčių ir pieno. Į lėkštutes sudėjo perpjautus obuolius ir ant kiekvienos puselės teptuku patepė skirtingus tirpalus. Tuomet kantriai laukė ir stebėjo, ar keičiasi obuoliukų spalva.
Atlikę šį eksperimentą ugdytiniai pastebėjo, jog obuolius nuo rudavimo apsaugojo vienintelis citrinos tirpalas. Obuolių puselės, kurios buvo pateptos druskos, cukraus, pieno tirpalais parudavo.
Eksperimento rezultatas: perpjautus obuolius nuo parudavimo apsaugojo citrinos rūgštelė. Atlikdami šį eksperimentą ugdytiniai išsiaiškino, kad perpjauti obuoliai ruduoja dėl proceso, kuris vadinamas oksidacija. Kai obuolio atsikandame, ar jį perpjauname, deguonis, kuris yra ore susijungia su geležimi, kuri yra obuoliuose taip suformuodama geležies oksidą.